torsdag 30 juni 2011

Ett litet erbjudande om att betala mer i skatt.

Sverige exporterar mer vapen räknat per person än något annat land i hela världen. Visste ni det? Jag tycker att det är helt sjukt, inte farao behöver Sverige få klirr i statskassan på bekostnad av fattiga människor som lever under redan otrygga och svåra förhållanden. För det är där vapnen hamnar. Trots att riksdagens riktlinjer säger att Sverige inte får exportera försvarsmateriel till ”stater där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer", så är det precis vad som sker. Saudiarabien, där människor straffas med stympning, har ett avtal med Sverige. Tunisien, där människor som kämpade för demokrati dödades nyligen, köper vapen av Sverige. Och det är bara två små exempel.

Här är en "Carl Gustaf", ett av vapnen Sverige exporterar.
Britterna kallar den tydligen för "Charlie G", amerikanarna
"the goose" och australiensarna "Charlie Gutsache (guts ache).


Utslaget på varje person säljer Sverige vapen för 1500 kronor per person och år. Jag läste häromdagen om en privatperson som i sin deklaration har bett Skatteverket om att få betala 1500 kronor extra i skatt och på det sättet "rensa sitt samvete" - ett helt fantastiskt initiativ. Han eller hon fick visserligen inte göra det, det går inte att betala mer i skatt i Sverige än vad man ska. Men jag tänker mig att om många gjorde såhär nästa år, om många skrev och berättade att de är beredda att betala 1500 kronor extra för att några färre vapen ska exporteras, så skulle vapenindustrin i alla fall få sig en tankeställare. Kan vi inte bestämma att vi gör så nästa år?! Är ni med?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att ge vapenindustrin en tankeställare kan väl inte vara rätt väg att gå? Det borde ju vara att påverka de som beslutar i stället.
Vapenindustrin i sig är nog ganska övertygad om att de flesta svenskar inte tycker om verksamheten...

Johanna sa...

Du som inte vågar skriva ditt namn: Det har du alldeles rätt i! Självklart handlar det snarare om att påverka makthavare, men det skulle man ju faktiskt kunna göra med en sådan aktion.
(Sen är det självklart så att nya lagar inte kommer att förändra den svenska exporten i ett kick bara för det, men ibland kan det viktigt att visa på principer).