fredag 31 december 2010

2010 - en liten sammanfattning.

Som den vän av ordning jag är får jag alltid för mig att man måste sammanfatta året när det tar slut. För att kolla hur det var liksom. Såhär var mitt 2010!

Året inleddes i Göteborg, med nyårsfest hos familjen Jihde. Några dagar därefter åkte jag till Ryssland för att hälsa på Karin i St Petersburg. Där lurade den kalla ryska vargavintern, vi åt borstj, kollade balett och konst, gick på svartklubb och Vedran tatuerade sig hos en ryss med 80-talsfrilla. Sen flög jag tillbaka till Bern och i februari var det OS på tv. Under våren fick vi många roliga besök av vänner som kom ner och förgyllde vår tillvaro. Vi totalförälskade oss i alperna och åkte massor av skidor. (Det tog David tre tillfällen att komma upp i samma åk-skills som oss andra, trots att vi åkt hela våra liv och han bara nån enstaka gång. Det var imponerande och lite, lite störigt.) Vi lärde oss att fira en och annan schweizisk högtid, till exempel Fastnacht då jag var utklädd till ko på stan. 
I mitten av mars kom våren och värmen till Bern, och när David fyllde 30 ställde jag till med stor överraskningsfest i vår lägenhet. Han flög högt när han gick in i vardagsrummet och 40 pesoner stod där och skrek grattis, jag minns att man såg pulsen slå hårt vid halsgropen på honom. En minnesvärd kväll. Av svenskgänget fick han snowtubing i present så en dag var vi i alperna och åkte gummidäck i isrännor. I april var det sommar i Bern men fortfarande vinter i alperna och det utnyttjade vi till max. Fler besökare kom (ett par förlovade sig till och med under ett besök här!). 
I maj grillade vi på balkongen, jag knallade upp och ner för Ulmizberg några tusen gånger och sen drog jag och David till USA. Det var fantastiskt gött, vi åkte på kryssning i Karibien, och besökte Haiti, badade i vattenfall på Jamaica, simmade med rockor utanför Cayman Islands och hängde runt lite på Cozumel. Därefter åkte vi till New York och hade en grym vecka där, och sen vi flög till västkusten för att hänga lite i San Francisco innan vi mötte upp med Martin, Magnus och Abel i ett tält i Yosemite. Vi sov bland livs levande björnar och jag förvånade mig själv när jag vågade klättra uppför ett berg
Sen anslöt Nicole och Sara och då gjorde vi Los Angeles och Las Vegas, och efter en titt på Grand Canyon (och väldigt, väldigt många timmar i den lilla röda hyrbilen) var det dags att åka hem. Vi var klumpiga och missade planet hem (!) men det löste sig sjukt nog ändå.

När vi kom hem var jag fotograf på Anders och Sofias bröllop. Jag var skräckslagen av tanken på att ta dåliga bilder och för alltid förstöra deras minnen av sin stora dag, men det gick bra till slut. Sen kom midsommar och den firade vi i Bexet med en massa gött folk.
Resten av sommaren jobbade jag som vanligt på GP Utland och David på SR Jkpg. Han kom hem på helgerna och det blev en härlig sommar. En dag kom iPhone 4 ut i butikerna och jag sprang från jobbet genom ösregnet till Nordstan och köpte en. En stor dag. 

Sen åkte vi tillbaka till Bern igen och i september var det fortfarande sommar. Vi badade i Aare, fick fler besök hemifrån och en gång gick vi vilse på en alptopp. Jag försökte plocka svamp men hittade bara två, jobbade vidare på hotellet och frilansade litegrann. Hade dåligt samvete för att det inte blev mer. När familjen kom hit igen solade vi oss på toppen av Niesen och sen åkte vi till La Chaux de Fonds där pappa segelflög när han var 17 år.

Jag och Sofia köpte äntligen gymkort på City Fit och bestämde oss för att bli oerhört vältränade till sommaren -11. Vi blev snabbt en del av det lilla sammansvetsade gäng som gick på alla spinningpassen och där man var tvungen att tycka att danspass inte är träning. Så de passen fick vi gå på i smyg. Mot slutet av hösten åkte vi på en svingo semester till Marrakech där en flygstrejk gav oss två ofrivilliga men välkomnade extra dagar, och sedan bar det av hem till Sverige för att fira jul

Och ikväll går vi på nyårsgalej hos Sofia och Andreas och säger hejdå till 2010, som på det hela taget har varit ett väldigt skojigt år. Nästa kommer att handla om att ta farväl av Schweiz, flytta hem och försöka skaffa ett "riktigt jobb" i den bistra journalistiska verkligheten. Det ska bli både läskigt och väldigt skönt. Mot ovissheten!

Inga kommentarer: