måndag 13 september 2010

Kräftskiva i Gerlafingen

Det här med att vara utlandssvensk är ju lite speciellt. Omedelbart när man bosätter sig i ett annat land börjar man promota allt som är svenskt och man hör sig själv ofta slänga sig med klyschor om Sverige, beskriva "den typiska svensken" snarare så som man tror att schweizarna vill höra det än så som det verkligen är. 
Och så skryter man lite om midnattssolen (som ju vi förvisso aldrig sett), om osthyveln (som det ju faktiskt är obegipligt att andra inte tagit över) och så berättar man om vitt och brett för alla som vill höra om hur vi firar jul, nyår, midsommar, valborg, lucia och fan och hans moster.  I detalj. Och så hänger man - förstås - på Ikea orimligt ofta. 

Kanske håller man på sådär för att man saknar en del av det där riktigt svenska beteendet, och därför är det lite gött att få vältra sig i Sverige då och då. Som i lördags, då Sophia och de andra tjejerna som bor i en villa med trädgård i Gerlafingen (ett litet samhälle utanför Bern) ordnat kräftskiva i äkta svensk anda.
Det är faktiskt väldigt många svenskar som bor i Schweiz, minst 10 000. Nånstans har jag läst 17 000 till och med. Alla dem känner vi ju inte, men det känns som att vi känner fler och fler hela tiden. Kul!


(Och så har vi varit på en glaciär i Saas Fee på andra sidan alperna också, igår. Bilder från detta kommer givetvis snart).

2 kommentarer:

Johanna sa...

Och stort tack Sophia för initiativet! Kanonskoj. Ses snart igen.

Sophia sa...

Tack själv, var super kul att det blev av och alla kunde komma :) Och tack för den goda snapsen! Som sagt är ingen snapsdrickare så att jag tyckte denna var ok, är ett bra tecken ;)

Vi gör det, kram kram