tisdag 28 september 2010

En konstig grej med Schweiz, del I. "Öppettiderna/stängningstiderna"

Det finns så många saker i Schweiz som för en svensk ter sig märkliga, och minst lika många saker som är fantastiska. Under vårt dryga år här har vi samlat på oss så många iakttagelser att det faktiskt borde bli en liten serie. En konstig och en bra Schweiz-iakttagelse i veckan, eller så.

En konstig grej med Schweiz är hur som helst att många butiker inte bara har stängt på söndagar*, de har också stängt på lunchen. Ofta en och en halv till två timmar. Detta gäller allt från mindre matbutiker till möbelaffärer och postkontor. Vad är grejen? Måste alla som jobbar där äta lunch samtidigt? Och aslänge? Uträttar kunderna aldrig ärenden under sina lunchraster, eftersom butikerna bedömer att de har råd att ha stängt under tiden på dagen då alla andra är lediga? Och, är det verkligen gött för personalen att ha två timmars paus i arbetet mitt på dagen? 

Frågorna är oändliga, och svaren mycket få.
__________________________

* Vilket ju är konstigt i sig. Argumentet "ingen ska behöva jobba på en söndag" ter sig ju tämligen tunt när det finns arbetslöshet och människor som uppenbarligen mer än gärna skulle vilja arbeta då.

Inga kommentarer: