söndag 6 december 2009

You´d better watch out - Lilla Smuts is coming to town!

Idag, den 6 december, firar schweizarna St Nikolaus Tag och då kommer den schweiziske tomten Samichlaus för att ge presenter och godsaker till barnen. De får bland annat lebkuchen, en form av mjuk pepparkaka (dock inte det minsta god) och grittibänz, bröd som är bakat i formen av gubbar.

Samichlaus bor inte på nordpolen utan i Svarta Skogen, och accompanjeras av en åsna och en synnerligen märklig och skrämmande figur som ska väga upp och balansera det goda och snälla. Han kallas för Schmutzli (betyder ungefär "Lilla Smuts") och har traditionellt svarta kläder, svartmålat ansikte och röda ögon.

Schmutzlis uppgift är att skrämma barnen till att vara snälla, och att straffa dem om de inte är det. Jag vet inte om jag tycker att det är en jättebra idé, men det är åtminstone en intressant företeelse att betrakta som svensk invandrare i Bern.
En annan udda detalj är att tomtens luva inte är en luva utan en sån där mitra som biskopar har på huvudet. (Men jag tror att tomten allt oftare ser ut som amerikanska Santa Claus även här).

(Bilderna är stulna från internet eftersom vi inte lyckades få syn på någon Schmuzli idag på julmarknaden vi var på.)

3 kommentarer:

Sophia sa...

Hej! Hoppas ni haft en bra helg?! Ja förstår inte heller denna tradition.. Vi var i lördags i Fribourg för att se detta tåg o jag kan säga att till och med jag blev rädd.. Man hör långt bort musiken komma, men då är det bara trummorna som hörs. Lät precis som värsta största monstret skulle komma.. :) Och vad är det med det svarta?? nej tack gillar med jultomten, det är värme :)

Hade varit så skoj att dra ihop ngt innan jul men tiden är tajt.. Åker hem om 2 v! Men efter jul, då smäller det :) Kram!

Johanna sa...

Haha, jag kan tänka mig det! Jag tycker också att det räcker med tomten, bara skägget brukar ju kunna skrämma de små. Behövs ingen skräckinjagande motvikt där inte.

Jag tror också att det blir tajt före jul, jag åker hem redan den 17e. Det är ju jättesnart! Galet. Men håller med dig, i januari får det bli av. Ha det gott tills dess! God Jul!
J.

Sophia sa...

Jag hoppas verkligen julstämningen kommer!! Här eller hemma.. Så länge den kommer :) Tack för din kommentar, värmer verkligen. Och din fråga var absolut inte i fel läge :) Men tyvärr är det inte jag som tagit den, hittade den på internet faktiskt.. Gillar den skarpt!

Ja snart är det den 17 för dig och 21 för mig :) Ska bli skönt att få ett break i detta nya och bara vara! Sen när vi kommer tillbaka så styr vi upp något :D