onsdag 19 september 2007

Chiquitas blodiga bananer

Igår fanns en (alltför liten) notis i Metro om att bananjätten Chiquita nu dömts till 25 miljoner dollar i böter för att de anlitat terrorister som beskyddare av bananodlingar i Colombia.
För er som inte är insatta i konflikten så handlar det om att Chiquita mellan 1997 och 2004 betalat ut sammanlagt 1,7 miljoner kronor för "beskydd av bananodlingarna", till paramilitärerna AUC, Autodefensas Unidas de Colombia, som är Colombias våldsamma högermilis. Enligt flera människorättsorganisationer är AUC ansvariga för majoriteten av brotten mot de mänskliga rättigheterna i Colombia. Chiquita erkände utbetalningarna i våras men hävdar att allt skett i syfte att "skydda de anställda" (vilket låter oerhört lamt då det kommer från ett företag som avskedar de anställda som berättar att de förgiftats av skadliga bekämpningsmedel.)
Mord på fackföreningsledare i Colombia är tyvärr inte ovanliga och fackliga organisationer i landet menar att flera multinationella företag (däribland Chiquita) betalar ut miljonbelopp för att finansiera de paramilitära aktionerna som tystar den politiska oppositionen. Detta sker genom våld, hot och mord. Istället för att ge de anställda vettiga arbetsvillkor väljer man att stödja högermilisen och på så sätt underblåsa den våldsspiral som finns och som trycker ner den folkliga makten.
Den högsta ledningen inom Chiquita kände till utbetalningarna till AUC som är ansvariga för flera av de blodigaste massakrar som drabbat landet, men dolde dem i bokföringen.
Det har även framkommit att Chiquita nu använt sig av ett PR-företag för att kontakta [läs: tysta ner] de tidningar som ställt sig kritiska till företagets agerande.

Att inte köpa Chiquitabananer är ett otroligt lätt val. Någonstans hoppas man ju att nyheter som den här ska värderas i mediebruset på sådant sätt att människor får reda på hur viktiga deras till synes bagatellartade val kan vara.

(Läs mer om Colombia på Colombianätverkets hemsida, och om Sydamerikas politiska situation i allmänhet på den här otroligt intressanta och informativa bloggen.)

3 kommentarer:

Björn sa...

Jag vet. Köper aldrig Chiquita och vet du att de sprutar plast/cellofan påsen, som bananerna finns i fullt med bekämpningsmedel för att döda alla småkryp...

Johanna sa...

ja. äckligt.

Chiquita har jävligt många skelett i garderoben. Usch.

Jojjo sa...

Det gör mig så arg och ledsen att det enda som finns att köpa på ICA-butikerna i stan är Chiquita och Chiquita Organic. Vägrar ens köpa deras ekologiska bananer och försöker hinta till personalen men de verkar inte fatta. Bojkottar snart ICA helt pga detta. Undrar även varför det är så svårt att hitta ekologiska vindruvor i affären när det finns gott om russin och vin som är ekologiska?