torsdag 12 juli 2007

Lazy days pa Trawagan

Nu ar vi tillbaka igen pa Bali efter ett par underbara dagar pa lilla rara on Gili Trawagan utanfor Lombok. Resan dit gick kanonbra om an en smula omstandligt. Forst en minibuss, sen en ny minibuss, sen en 5-timmarsfarja -med minst sagt labila bogvisir- over till Lombok foljt av annu en minibuss, och sedan en liten tra-eka med motor ut till on. Det tog 10-12 timmar men var en spannande fard. Roligast hade vi nar en av chaufforerna plotsligt, fore en av alla minivan-farder, sa "oj! ar ni FYRA? vi trodde ni var tre" och sedan sa att tre av oss skulle aka i en av minibussarna och en av oss fick en helt egen (Johan). Sen visade det sig att det i var minibuss fanns tre lediga saten -hela vagen! Varfor de inte ville ha med Johan dar utan hellre akte med en extrabuss ar fortfarande ett mysterium.

Gili Trawagan ar liten, pittoresk, kantad av vita strander och "framsidan" av on ar full av sma restauranger med sma hyddor dar man sitter/ligger pa kuddar och kakar mie goreng, dricker bintang och en och annan chokolate milkshake.
Dagarna har tillbringats i ett valdigt langsamt och skont tempo.. Forsta dagen vi lade oss pa stranden snorklade vi pa revet nagra meter ut, och det drojde inte lange forran vi sag flera stycken enorma havsskoldpaddor! De finns precis overallt och ar otroligt coola. Kan man se ut som en liten farbror under hela sitt liv, chilla runt i lugnt tempo, ata lite korall da och da samt leva mellan 200 och 300 ar, da vinner man. sa maste det ju vara. skoldpaddor is the shit. ;)

Snorkling pa den nivan kunde ju inte innebara nat annat an att on, eller vattnet runtomkring rattare sagt, erbjod fulkomligt excellent diving, sa jag gjorde tre harliga dyk och Johan gjorde sex. Martin blev sa sugen han ocksa och tog ett "discover scuba diving"-dyk, tillsammans med en instructor. Forutom alla vackra turtles har vi ocksa sett vi har sett hajar och flera bumphead parrotfishes... den absolut storsta fisk jag sett i mitt liv. 1 meter hog, minst, och 1,5 - 2 meter lang. Munnen var stor som en skal med cornflakes. impressive. vi sag aven massor av havets sma coola krabater; randiga jatterakor, nudie branches, garden eels med mera. Och en sea snake! huga... farligt farligt. (dock attackerar de ju inte, och kan bara bita mellan ens fingrar, sa det ar ju inte supersvart att halla sig undan.)

Dykcentret vi dok med lag jamte det finaste hotellet pa on med flotta bungalower och ett makalost graciost poolomrade med eget vattenfall, poolbar och backgammon och schack i storformat, och dar fick vi hanga hur mycket vi ville eftersom vi dykt med Vila Ombok Diving Academy. Sweet.

I lordags var vi ute och snorklade hela dagen, det var ocksa riktigt grymt, forstas. Pa lordagkvallen var fullmanen full; och hela on tog efter dess exempel under en stor fest som arrangerades pa stranden. Det var en sanslost trevlig kvall. Forst, efter snorklingen, lade vi oss i ett film-bas (liten hydda pa stranden med en tv och en dvd, dar man kan ligga och kolla pa film och svulla i mat, ol och milkshake) En skaning vid namn Kristian hangde pa och blandade till aningens osmakligt starka drinkar at oss av vattenmelon-shakes och var medhavda alkohol. Sen var vi pa forfest hos nagra norrman, innan kvallen kulminerade i en underbar fullmanefest pa en avskild strand, dar hela ons befolkning deltog. Inte helt olikt local-partyt pa Malapascua... Som disco pa en strand, upplyst av en stjarnhimmel. jag och Nicole dansade med alla coola barn, vi lag i la vill jag lova. Vattnet glittrade som aldrig forr av manen och en stor brasa tandes pa stranden..
"Iss naaaajs" som Borat skulle ha sagt, om han osannolikt nog hade varit dar med oss.

Morgonen efter, alltsa i sondags, tog vi oss pa 12 timmar tillbaka till Bali igen, till Kuta. Det gick smidigt ett tag, men nar den stora farjan (med labilt bogvisir och toaletter sa obehagliga att ni inte kan forestalla er) val var nastan framme, lag den och guppade 100 meter fran den lilla hamnen i Pantang Bai i flera timmar. Dag blev kvall, ljus blev morker. Till slut knallade jag och Nicole upp till kaptenen, som med en obefintlig engelskakunskap lyckades fa oss att forsta att "hamnen hade gatt sonder". Vi satt pa ovre dack och nar stjarnorna tittade fram undrade vi om vi skulle behova sova dar. Lyckligtvis tog sig baten in till land en stund senare och vi kom hem som planerat -om an nagot senare.

Dagens notering:
Det indonesiska folkets formodligen roligaste egenskap
I den har landet ar P och F samma bokstav. Det kan tyckas lite obegripligt, men sa ar det. Foljden blir ofta ganska kul. Nar vi forra veckan skulle till Ubud fragade var chauffor:


- You want Animal fack?
- eeh, nooope, or...eh.. sorry what did you say?
- a-n-i-m-a-l fack, you want?

(total tystnad)

- Bali Zoo fack? you want to see?
- Oh you mean Bali Zoo Park??
- Yes yes
- Oh! Great, we'd love to go there..

Ett annat tillfalle dar ordet "park" staller till den ar nar de ska parkera bilen. "I need fack! I NEED FACK! (med sjungande rost:) facking facking facking. No facking here..." Ganska svart att halla sig for skratt i vissa situationer.
"We also have fast food, to go!" later som "we also have passport here, to go!" ( here?! in the restaurant? how come? where should I go?)


Naval, det var en liten parentes. Idag har vi surfat hela dan, och det har gatt riktigt bra for oss alla! Vagorna var enorma langst ut, som tva personer i hojd..! svart men roligt.
Pa eftermiddagen var vi helt slut och surfade aaallra langst in, pa skummet, for att vila lite. Dar stod Johan och Martin pa huvudet pa bradorna... jag och Nicole nojde oss med att sta pa benen..haha. Nic lyckades aven med konststycket att fa bradan over nasan och blodde ner halva stranden, men forutom det var dagen synnerligen lyckad! Jag ar fortfarande helt full av adrenalin och gladje.
Vi bor pa Beneyasa Beach Inn igen och vara aussie-vanner har ocksa dykt upp har igen. Kul.
Nu ska vi planera vad vi ska hitta pa harnast.. Pa torsdag fyller jag ju ar, sa da maste vi forstas gora nagot extra roligt. =) yey. Ha det grymt sa lange! Speak soon...


http://www.resedagboken.se/Default.aspx?documentId=3&userId=20026&section=blog&entryId=1306053&journeyId=212037

Inga kommentarer: