torsdag 12 juli 2007

Fodelsedag och annat trevligt

Det indonesiska folkets roligaste egenskaper, del II
(Del I star langt ner i forra inlagget)
I det har landet verkar alla heta Ketut. Alla man och killar vi traffat heter sa. Vi var helt forbryllade over detta ett tag men har nu fatt veta att det fungerar sa har: forsta barnet heter alltid ett visst namn, andra barnet ett annat, osv, och FJARDE barnet heter alltid Ketut. Oavsett kon. Sedan borjar det om. Vi kanner en transportkille som heter Ketut, hans foretag heter Ketut Transport, och nar vi ringer dit svarar chefen: Ketut!, varefter han lovar att skicka "ketut" att hamta upp oss. Verkligen jattepraktiskt. Vi hade iofs en chauffor som hette Gusti en gang. Han var nog inte fodd har.


_____________
Veckan som gatt har varit harlig, vi har haft Kuta Bali som bas men gjort lite allt mojligt. I mandags, nej sondags, kom vi ju tillbaka fran Gili och forst var vi bara har och surfade mandag och tisdag. Det gar bra och vi har blivit duktigare och tar storre vagor an tidigare. I onsdags akte jag Nicole o Martin ivag pa en dagstripp medan Johan softade hemma och kollade pa film :) Vi akte norrut, genom Ubud, forst till fantstiska risfalt som odlas i terrasser. Vidunderlig utsikt. Nasta stopp var Vulkan Batur, pa nordostra Bali. Vi at pa en restaurang med utskt over Lake Batur, och dar gick dialogen sahar:

- We have a buffet, the price is 119.000 rupiah
- Huh? hahahaha
- Yes?
- No.

(tystnad)

- ... ... Are you bargaining on the price?
- no no, sorry ... oh wait a minute, yes we are...(?)
- Okej.. 60, tea included?
- Deal.

Forst var det sa dimmigt att vi inte sag nagonting, men sedan lattade dimman och vi fick utsikt over vulkanen, stelnad lava, den vacka ljusbla sjon och bergen i bakgrunden. Sista stoppet for dagen (var chauffis hette btw givetvis ketut) var ett tempel, dar alla hinduer badade i en stenbassang och tvattade sig i rinnande vatten. Intressant. Vi blev insvepta i saronger och sidenskarp da "people with short pants or period (ladies)" inte var valkomna. Hinduismen har alltsa, liksom alla andra religioner, massa markliga krav ;)

Torsdagen 5 juli var ju min fodelsedag och den var alldeles alldeles underbar. Jag fick glass pa sangen pa morgonen, och Nicole och Martin hade gjort en skattkarta som ledde fram till ett silversmycke som jag kopt sjalv fran borjan men blev av med nar de stal var vaska. Efter det blev jag maskerad med ogonbindel och mp3-spelare och ledd till ett internetcafe dar Johan tagit fram en bild pa en ipod som jag ska fa. (min mp3 blev ju ocksa stulen). Superba presenter. Vi tillbringade dagen som sma lyckliga barn pa Bali WaterBom Park, som Liseberg fast med vattenrutschbanor istallet. Sagolikt skojigt. Vi var som 8aringar och sprang runt i flera timmar utan att sitta still nagon gang. Dodstrotta efter detta aventyr unnade jag och Nicole oss en nice massage (som hade varit annu trevligare om jag sluppit lyssna pa en amerikan som ihardigt stotte pa sin massos i baset bredvid).Pa kvallen gick vi ut och at en fin middag och sedan festade vi med vara vanner fran Australien och Norge. Jatterolig kvall! (tack for alla grattismail forresten!)
Fredagen var en mycket passiv dag vid poolen med home delivery McDonalds och sol. Pa eftermiddagen akte vi till Dreamland, som ar en surfstrand soderut pa Bali. Stranden ligger nedanfor bergen och det ar jattevackert. Vi at middag i solnedgangen och pa morgonen var grabbarna uppe i ottan och slangde sig ut i vagorna som ganska snart visade sig vara lite val stora for var niva. Da beslutade vi oss att ta en liten tripp till Uluwatu och titta pa annu storre vagor och imponerande surfare, samt ett tempel som ligger langst ut pa en jattehog klippa. Vi var tillbaka i Kuta pa kvallen och hann med lite "lagom svar" surfing har innan kvallen tillbringades med poker night vid poolen (Av tre turneringar under resan har jag vunnit tre. jeaa! maste ha haft massa tur for det var utan en enda kak. Det du D!)

Idag ar det mandag och vi ska saga hejda till Nicole och Martin som aker vidare till Thailand sista veckan. Jag och Johan har bestamt oss for att aka till Borneo, sa vi flyger till Kuala Lumpur i Malaysia ikvall och vidare till Sipadan, Borneo, i morrn bitti. Dar ar det varldens basta dykning som lockar, men Johan har dragit pa sig en oroninflammation sa det kanske blir djungelaventyr istallet. Vi far se.
Hur som helst kanns det ganska bra att lamna Bali sedan vi fick veta detta: (lanken ar till Australiensiska UD) http://www.smartraveller.gov.au/zw-cgi/view/Advice/Indonesia Jatteseriosa terrorhot kanns ju inte sa kul... Men som sagt, nu lamnar vi Bali so no worries!
kram pa er!


(for pics, go here: http://www.resedagboken.se/Default.aspx?documentId=3&userId=20026&section=blog&entryId=1313496&journeyId=212037)

Inga kommentarer: