torsdag 26 juli 2007

Borneo och Kuala Lumpur!

2007-07-15, 09:07 Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Malaysia

Efter ett spontanbeslut de sista dagarna i Indonesien tog vi oss i borjan av veckan till Sabah, malaysiska delen av Borneo! (Nicole och Martin har fortsatt till Thailand for sin sista vecka) Efter att ha packat om vaskorna 4 ganger pa flygplatsen for att slippa betala overvikten (samt fatt hjalp av ett fantastiskt vanligt par fran Goteborg som tog lite av var packning i sitt baggage) landade vi i Kuala Lumpur. Dar slangde vi in lite av baggaget i ett skap tills vidare, och sedan lade vi oss tillratta pa det kalla marmorgolvet for att tillbringa resans andra flygplatsnatt dar. Jag hade dessutom massa feber, men lyckligtvis tycker jag att harda ytor ar ganska bekvama och jag sov som en stock pa en sarong. Med kommatecken efter stock.

Sen bestamde jag mig for att bli frisk och lagom till inflygningen over Borneos sagolikt vackra grona kullar med palmskogar och slingrade bruna floder tyckte jag mig ma mycket battre. Vi tog oss till Semporna, som ar en hala dar det inte finns nanting alls (Karin och Sara, tank er Belize city fast mindre!), men har utanfor ligger flera paradisoar , balnd andra Sipadan, med varldens basta dykning.
Semporna ma vara intetsagande, men jag tycker att byn ar haftig anda. Langs med vattnet ligger hela samhallen ute pa bryggor och flottar med hyddor av gra, ojamna gamla brador. Varje hydda har en (vad jag antar vara) egen TV-antenn. Dessutom har de sma kanoter i olika farger varifran de fiskar, umgas, byter varor osv. Valdigt annorlunda och jag saknar min kamera var sekund. (Lanade en av en dansk i 20 minuter, sa bilderna som laddas upp fran Semporna ar resultatet av den stressade stunden.. ;)
Vi ar ju har for att intensivdyka sa i onsdags tog vi en tur ut till Sipadan och var jatteglada att vi lyckades fa permits da endast 150 dykare far vara dar per dag. Det tog 1-2 timmar pa ganska rough sea att komma ut dit, men javlar: det var det vart! Under forsta dyket sag vi hajar och enorma skoldpaddor vart vi an tittade. Sjalva Sipadan ar en o och om man gar ett par meter ut i vattnet fran den kommer en drop off dar det stupar 700 meter. Sa det ar vid den "vaggen" man dyker. Vid lagvatten kan man sta pa kanten till dropoffen och ha vatten till knana, samtidigt som det alldeles framfor en ar nastan en km djupt. Sanslost.

Tyvarr visade det sig efter forsta dyket att det har med att jag kan tranga bort feber och extrem halsont med ren viljestyrka, var en sanning med modifikation. Det var inte superskont att dyka med feber sa andra och tredje dyket lag jag pa en brygga och kikade ner pa det turkosa vattnet mellan springorna i bradorna. Japaner i gula pike'er sneglade pa mig da och da. (sadana som tar bilder av typen "har ar en jattevacker paradis-o dar alla andra turister dyker men sjalva tittar vi bara pa".)
Johan och de andra gjorde tva till dyk varav ett tydligen var helt fantastiskt med en skoldpadda lika stor som en manniska.. Jag a ente bitter for da! nej nej..haha.

I torsdags hade jag insett mina begransningar sa nar Johan var ute och dok lag jag och kollade pa film i vart hotellrum med AirCon, TV, varmvatten, chips med potatissmak (haha, briljant smak pa chips!) gratis internet och annan lyx -som vi f.o. betalar 30 kr per natt for per person for. Inte sa pjakigt det heller!

Pa torsdagskvallen bestamde vi oss for att det var dumt att dyka om man inte mar riktigt 100, sa i fredags morse checkade vi ut fran hotellet och akte till Tawau Airport for att forsoka overtala dem att lata oss byta datum pa flygbiljetten. Det gick mindre bra. Vi fick kopa ny biljett for 1000 spann var, for att komma till Kuala Lumpur en dag tidigare an planerat, men det har verkligen varit vart pengarna! Vi har haft hur kul som helst har, fantastisk stad.
Nar vi kom fram fick vi visserligen leta boende i tre timmar, ALLT ar fullbokat! Alla lyxhotell, alla skabbiga guesthouses. Galet. Det beror pa att stan "invaderats av saudiaraber som varannat ar far betald semester av regeringen". hmm, mkay!

Igar strosade vi omkring, unnade oss brunch i Petronas Towers, och sen kopte jag en ny kamera. Vilken lattnad att ha den i min hand. Nu aterstar bara att kopa en ny system men det gor jag hellre hemma. Pa eftermiddagen hittade vi till shoppingcentret som har ett nojesfalt inuti = jatte, jatte, jatteroligt. Det borjar pa vaning fem och ar 5 vaningar hogt, med en glasvagg dar man ser ut over hela stan. Berg och dalbanan var grym, verkligen Lisebergsniva. Som topping pa detta avslutade vi dagen med att se Harry Potter pa "varldens storsta bio", iMax. Gissa om Johan var nojd?
Lite pics pa Petronas Towers by night och sen dackade vi.

Idag har vi varit uppe i tornen (man far koa fran tidig morgon.. ) och nu shoppar jag loss lite medan Johan ar pa bio igen. Ikvall tar vi en buss till Singapore! Nu ses vi snart allihop! Vi langtar efter er alla.

Pussar och kramar, J o J.

(ps Helikopterbilden over sipadan har vi snott fran natet, kanske ni forstod iofs ;) Dar ser ni den lilla on, samt hur vattnet blir en km djupt precis utanfor!)

Inga kommentarer: