fredag 23 februari 2007

Americanos


Inom ramen för en litteraturuppgift i skolan har jag skrivit följande recension av Magnus Lintons Americanos:


Americanos. Ett reportage om Latinamerikas nya rebeller.

Magnus Linton, Atlas (2005)

En revolution av ett ovanligare slag pågår på den Latinamerikanska kontinenten. Inte en traditionell revolution, där man med militärt våld störtar den sittande makten, utan en revolution underifrån. Människor mobiliserar sig och kräver sina rättigheter. Magnus Lintons bok Americanos handlar om dessa rörelser, om kraften som håller på att förändra en hel kontinent. Det är i allra högsta grad en politisk bok, men också ett resereportage med levande berättelser från verkliga människor. Linton skriver på plats. Han talar med dem som berörs och lyssnar på deras historia. Just den kombinationen gör att boken känns unik.

Resan startar i Buenos Aires, Argentina, där miljontals arbetare stod utan sysselsättning när ekonomin imploderade i landet i början av 2000-talet. När fabriksägarna flydde blev arbetarna kvar i ägarlösa men fungerande fabriker, vilket blev grunden till en folkrörelse där kooperativ ploppade upp som svampar och arbetarna själva tvingades styra upp den administrativa delen av produktionen. Folklig makt är temat; Lintons resa går vidare genom Bolivia, där vi får möta människor mitt uppe i den förändringsprocess som i slutet av 2005, efter att boken skrevs, fick Evo Morales att väljas till Bolivias första indianska president. Det som hänt i Bolivia är bland de viktigaste nedslagen i hela den vänstervåg som sköljt över kontinenten efter två ekonomiskt instabila decennier. Morales är aymaraindian och före detta kokaodlare, vilket gjort att han haft ett stort stöd hos den ursprungsbefolkning som utgör majoriteten av landets befolkning.
Just jordfrågan är central i alla Latinamerikas revolutioner. Via brasilianska jordockupanter från Movimento Sem Terra, som gör upp med postkoloniala strukturer och organiserar jordlösa bönder genom ockupation av outnyttjad mark, tar Linton oss till Colombia där feministiska rörelser växt fram i skuggan av alla inre konflikter. Han uppmärksammar rörelser som senare har blivit en maktfaktor att räkna med i. Efter att boken skrevs har nätverken exempelvis lyckats legalisera aborter genom att hävda att lagarna stred mot konstitutionen. Detta trots att Colombia har haft kontinentens strängaste abort-lagstiftning, och en stark kyrka som motsatt sig alla försök till förändring.
Americanos tar upp fenomen som globalisering, mobilisering, urbanisering, representation, folklig makt och framtidstro, och allt levereras i ett stilistiskt och språkligt träffsäkert paket, som gör det mer lättillgängligt och spännande än annat material i ämnet. Boken erbjuder emellanåt formuleringar som får mig att vilja riva ut sidan och läsa om och om igen.
Självklart finns en lång rad länder vars politiska bakgrund hade platsat mycket bra som exempel i denna bok. Men jag tycker begränsningarna författaren gjort ger rum för djupare analyser, och de exempel som tas upp kompletterar varandra väl. Tillsammans representerar de på ett bra sätt den radikala förändringsprocess som sköljer över kontinenten. Ett par gånger blir jag lite orolig att stora generaliseringar ska krypa fram, men då räddar sig Linton genom att presentera de berättelser han skriver som små nedslag i det som är verklighet för människorna vars historia han vill berätta. Americanos är inte politiskt neutral (om en politisk bok nu någonsin kan bli det). Linton är vänster och det märks. Dock är han inte partisk på ett sätt som minskar trovärdigheten.

Efter en tripp till Venezuela, där Hugo Chávez med ett stort folkligt stöd har skapat en stabilitet i politiken efter århundraden av kaos, avslutas resan i Los Angeles, USA. Där är den spansktalande befolkningen redan större än den engelsktalande, och fackföreningarna har tvingats inse att ”de papperslösa”, de illegala invandrarna, måste inkluderas i arbets-marknaden och tillskrivas fackliga rättigheter.
Ett bra och passande avslut på en bok, som trots sina tunga ämnen och allvarliga innehåll, andas en positivism som är oerhört upplyftande att läsa. Americanos ger inte bara en bild av den politiska och ekonomiska världsordningen sett från världens kanske mest dynamiska kontinent, utan fokuserar också på vad som kan förändras. Vad som håller på att förändras.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den var lika bra den här läsningen också:)

Att vi alla skriver om snö är inte särskilt konstigt... vi har redan konformerats till liktänkande journalistrobotar av Ulla och Kerstin! Vad skall hända härnäst? Kanske blir vi en dag som Sören Larsson - gamla, självgoda och ständigt refererandes till Bibeln och Poppius.

Johanna sa...

hahaha. ja jävlar. den tanken var ju riktigt läskig faktiskt. hua.

Johanna sa...

tack förresten :D

Fröken Lund sa...

Bra jobbat!

Anonym sa...

Väldigt bra recension! Inspirerar en verkligen att åka dit fler gånger och jag kommer definitivt inhandla den boken.